Sós perec

Ezt a receptet a nővéremtől kaptam, Ő a neten találta. Számomra az ottani leírás eléggé félreérthető volt, úgyhogy szokás szerint kicsit alakítottam rajta. Nekünk bejött, a bolti pereccel ellentétben ez nem szárad ki olyan hamar, főleg, ha dobozban van tárolva.

Sós perec

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 1 teáskanál só
  • 0,8 dl étolaj

A tetejére:

  • 2 evőkanál finomliszt
  • 1 evőkanál só
  • víz
  • 1 tojás

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés tejben a cukor felével. Közben mély tálba beleszitáljuk a lisztet, közepébe az felfutott élesztőt, tejet, maradék cukrot, sót, olajt. Összedolgozzuk, majd deszkára borítjuk, és nagyon jól átgyúrjuk. Akinek van kenyérsütő gépe, vagy dagasztógépe egyszerű dolga van. Letakarva kelesztjük körülbelül 40 percet. El lehet osztani egyenlő részekre, de mi csak belecsíptünk a tésztába, és formáztuk perecnek, karikának, aminek sikerültJ. Egymástól kis távolságokra papírral bélelt sütőlapra rakjuk őket. Megkenjük a felvert tojással mindegyiknek a tetejét és betesszük a 180 fokos előmelegített sütőbe.
Összekeverjük a 2 evőkanál lisztet, a sót annyi vízzel, hogy jó folyós legyen. 5-6 percet sütjük a perecet, majd kivesszük, lelocsoljuk őket a sós masszával, vissza a sütőbe és kb. még 6-7 percig sütjük. Ne legyen túl sötét a színe, mert akkor kiszárad és olyan lesz, mint a bolti.
Ha kihűlt tegyük dobozba, így nem lesz kemény, napokig is eláll.

This entry was posted in Receptek and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé)

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>